Ungplanter - starten på unike planter!

Med ungplanter får du tilgang til sorter som ofte er unike og har egenskaper som ikke kan fås fra frø. Gartneriene starter alltid med ungplanter. Det gjør de for å få tilgang til de beste sortne, også for å kunne starte produksjonen litt seinere. Dermed sparer de oppvarmingskostnader, eller rekker flere omganger med salgbare planter.

 Når du mottar dine ungplanter er det viktig å være klar over at ungplanter krever litt ekstra den første tiden. Den trenger vann og næring og lys og varme. Du må hente ut plantene fra posten så fort som mulig og pakke de opp og gi de litt vann og lys. Vi anbefaler at du potter disse opp i potter med diameter 10-12 cm med en lett torvbasert jord. Gjerne de gule sekkene med Vekstjord eller Gartnerjord. Hvis du synes jorden er litt tung, kan du blande inn perlite som vil hjelpe med å gi røttene luft og gode vekstvilkår. (bruker du perlite, bør du  blande inn 25%, altså 2,5 liter til 7,5 liter jord.

Se vårt sortiment her!

Pottingen foregår ved å lage et hull til jordklumpen og så potte denne i samme høyde eller litt høyere enn jorda i potta. trykk lett til. Vann opp så jorden blir fuktig igjennom. Vi vanner første gangen ovenfra, mens vi de neste gangene vanner "på skåla" så plantene trekker opp vann undenifra. Denne måten å vanne på gir nok fukt i jorda samtidig som de øverste centimeterene forblir tørre. Dette er gunstig for å forhindre råte og også vannfluer og hærmygg.  Ungplantene bør ha 20-25 grader de første dagene (uken). Stuetemperatur er fint.  Drivhuset er også perfekt, men pass på hvis du tar i bruk drivhuset så tidlig er det ofte at det blir litt for kjølig på natten. Lave temperaturer (under 18 grader) fører ofte til at endel sorter sliter med å vokse og lage nye røtter. Resultatet er ofte gråskimmel(råte) på blad som etterhvert kan drepe planta. Lys er også en forutsetning, så Sett gjerne plantene i stuevindu - gjerne med ekstra lys!

Så fort du ser røttene stikke ut til pottekanten, kan du senke skuldrene! Da er veksten i god gang, og du kan med fordel senke temperaturen til 16-18 grader. 20 grader går også greit, men vær klar over at plantene kan strekke seg, særlig dersom lyset er litt for dårlig. For mange vil det være lurt å starte inne i vinduskarmen, og så flytte plantene ut i drivhuset etter noen uker når røttene er nådd pottekanten.

Topping. De fleste planter blir tettere og finere dersom vi topper de noen ganger i løpet av "oppveksten". Topping vil si å ta bort toppskuddet. Planta vil da skyte nye skudd fra bladhjørnene. Er du i tvil, skal du i alle fall la planta bli 5 cm høy før du topper første gang. Toppen kan du stikke i fuktig torv og sette lyst og varmt under en hvit eller klar pose så kanskje den roter seg og blir til en ny plante! (Bruk en luftig og ny, torvbasert jord og bland inn 25% perlite for å oppnå optimale forhold. Noen sorter som Petunia og Calibrachoa er raskes og enklest å få til å rote)

Husk også på at plantene trenger gjødsel. (ofte er det nok i jorden de første to ukene) Etter dette anbefaler vi vår Superex og kalksalpeter: https://hagevenn.no/butikk/dyrkeutstyr/gjodsel

etter 4-8 uker er plantene klare til å pottes vidre opp i blomsterkasser eller ampler. Selv bruker vi mye 10 cm potter. Disse vokser planene raskt ut av, men så potter vi de ut i ampler eller blomsterkasser som vi ofte lar stå i drivhuset et par uker til å begynne med. Da får de en god start, og er godt i gang når vi tar de ut!

Lykke til med dine ungplanter!

 

 

Denne planta er svært godt rotet, og tåler fint litt kalder omgivelser. For å flytte ut i kjøligere temperatur holder det at du ser noen få røtter når du tar av potta. (klem litt på potta før du tar den forsiktig av så slipper den lettere)