Hvordan lykkes med Tomater

 

Tomatdyrking er gøy!

Tomater er relativt enkle planter som gir mye avling og glede! 

Fordi tomater bruker litt lang tid på å gi modne frukter, bør de startes inne eller i drivhus. Typisk bruker tomat 4-5 uker fra såing til første blomst og nye 6-8 uker fra blomst til moden frukt. Sorter med store frukter bruker enda litt lenger tid… Derfor er det lurt å starte inne, og så sette plantene ut når det er temperatur til det! -  mer om dette lenger ned!

 

 

Såing:

Tomater sår du lett selv. Fyll en potte med torv/såjord. Bruk alltid ny jord til såing for å være på den sikre siden! Trykk torven lett i overflaten. Vann så rikelig. (overskuddet av vann må komme ut av dreneringshullene) Legg ut frøene med noen cm avstand eller så ferdig ett frø i hver potte. Fyll på 5mm med vermiculite, perlite eller sand. Vann så lett. (dekket av perlite etc. skal bli gjennomfått) Pottene settes pakket inn i plast på et varmt sted. (20-28 grader). Typisk på varmekabler på bad etc. Unngå direkte sol.

Følg med daglig! Tomater spirer typisk etter 4-10 dager. Så fort de fleste frøene i potta har spirt, eller når de første plantene strekker seg for mye, tas plastfolien av og potta settes lyst. (hvis den ikke allerede står lyst)

Hvis du sår flere frø i samme potte, må du prikle de ut i egne potter når de har fått et par tre varige blad. Hvis plantene er litt lange, kan du nå med fordel plante de dypt. Planta lager bare røtter på stilken og tar ikke skade av dette.

 

Stell:

Tomater er planter som vokser mye og krever mye næring. De må ha klorfri gjødsel, bruk helst en grønnsaksgjødsel eller tomatgjødsel. Vår Superx Blomst/Grønnsak fungerer bra i kombinasjon med vår Kalksalpeter. Bruk gjødselvann hver gang du vanner. Unntaket er hvis det er lange perioder med sol slik at planta bruker mye vann – da kan du vanne med rent vann innimellom. Et ledetallsmeter er et lite måleinstrument som måler saltnivået(gjødsel) i vannet. Det kan være en billig investering for å gi tilstrekkelig med næring, og samtidig unngå å ødelegge røttene! Gjødselvannet bør ha et ledetall på 1-1,5.

Tomatplanta settes over i større potte hvis det trengs før du etter hvert planter i en stor potte på endelig voksested/drivhus. Vi liker å dyrke i store kasser med stort jordvolum. Da slipper vi å vanne så ofte. Kassene måler ca 40x80cm. De er ca 20 cm høye. I disse planter vi 3 tomatplanter. Det er hull i bunnen så overflødig vann kan renne bort. Mange lager seg selvvanningskasser til tomat. Det kan gå fint, men vær klar over at næringsstoffer som planten ikke bruker kan akkumulere seg i vannet, og etter hvert gi problemer med forgiftning eller at de hindrer opptak av andre næringsstoffer.

 

De fleste tomatplanter blir høye og trenger støtte og skal bindes opp. Knyt en nylontråd fast i stengelen 10 cm over jorda i planta. La det være en knute slik at ikke stengelen blir «klemt». Så «snurrer» du tråden rundt og rundt stengelen til du når toppen. Typisk en runde per 20 cm av planta.  Så fester du tråden til drivhuset høyt oppe. Etter hvert som planta vokser, snurrer du tråden rundt planta på samme måte. På den måten får planta god støtte i tråden.

På samme måte vil de fleste sorter som krever oppbinding på denne måte, kreve at du fjerner «tyver» eller sideskudd. Disse skal også bort på alle sorter utenom ampel/busk/mikrotomatplanter. Sideskuddene blir tydelige når planta får vokse litt. Da ser du over hvert bladfeste at det vokser ut et lite skudd. Dette knipes av dersom det er lite og mykt, eller bruk en saks eller kniv om det er blitt litt større! Etter hvert som planta blir større og får mange blader, er det en fordel å ta bort de eldste bladene på planta. Start nedenfra og klipp de av 1-2 cm utenfor stammen. Du kan trygt ta bort bladene på de klasene der tomatene begynner å rødme, og gjerne et par klaser over det.

 

For den vidrekomne:

Tomater ønsker relativt tørr luft. Dette gjelder for pollinering, men ikke minst for å unngå råte og mugg på gamle blad.   Som alltid i drivhuset, unngå unødvendig vannsøl, og ha på en vifte hele døgnet. Utover høsten bør du også tilføre varme gjennom vifta for på den måten og «tørke» lufta i drivhuset. Ha gjerne ei luke på gløtt samtidig, så vil overflødig fuktighet slippe ut.  De fleste opplever likevel at det blir for fuktig og dermed mugg/gråskimmel og råte på høsten.  Når du vet sånn ca når du må avslutte og rydde ut plantene i drivhuset, kan du med fordel forbedre klimaet den siste tiden.  Det tar typisk to måneder fra en tomat åpner blomsten til frukten er moden. Hvis du da vet at du vil koste varme og evt. lys ut oktober for så å avslutte 1.november, kan du to måneder tidligere toppe plantene og hindre nye skudd og sideskudd å blomstre.  – de vil jo uansett ikke klare å få modne tomater. Sammen med å ta bort gamle blader, vil mindre plantemasse i drivhuset gi mindre fordamping og dermed mindre fuktighet. Dvs bedre klima!

Lys

På sommeren er det mer enn nok lys, men i vintermånedene samt april , september og oktober er lys en begrensende faktor. Elektrisk tilleggslys er derfor en god ide.  Du kan for eksempel sørge for at plantene dine har 14-16 timers lys, og forlenge dagen mer og mer for å oppnå dette. Gi lys på morgen og kveld og på gråværsdager i mars, april og september-oktober.

 

Oppal innendørs

Fordi plantene bruker så lang tid på å gi frukt, kan det være fristende å starte før du varmer opp drivhuset. (et drivhus er dårlig isolert, og i mars og april vil det ofte koste en del penger å holde18-20 grader der.) Men siden plantene er små og lette å flytte i starten, kan du fint starte inne. Uten vekstlys er det passelig å så i slutten av mars, men har du vekstlys kan du så tidligere. Selv starter vi 1 februar og gir plantene lys 16 timer i døgnet. Plantene står i vinduskarmen på et rom som holder 16-18 grader. Når det er såpass kjølig, vil ikke plantene strekke seg så fort.  De har ofte så vidt startet å blomstre når vi flytter de ut i drivhuset i slutten av april.