Planting av blomsterløk.

Planting av blomsterløk.

Det er lett å lykkes med blomsterløk. Og så er det så mye glede i de tidlige spirene og de flotte fargene når vinteren endelig slipper taket!

Løken plantes fra september og til frosten kommer. Du trenger ikke vanne etter planting i bakken ute – det tar naturen seg av, men planter du i kasser eller potter, er det lurt å sørge for at jorden er fuktig etter planting. Du trenger ikke å gjødsle på høsten, det kan du eventuelt gjøre på våren hvis det er flerårig løk.

Les på pakken for plantedybde og avstand. Dette er vår anbefaling, men det er lov å eksperimentere! Løkene settes med spissen opp. Det er her spiren kommer.

Plant gjerne flere typer løk sammen. Perleblomst sammen med tulipaner for å få et teppe av blå blomster innimellom, eller krokus og tulipaner for å først få et tidlig flor med krokus, og så vil tulipanene gi en blomstring senere. Denne siste kalles «lasagne-planting» og kan også kombineres med flere lag. Altså flere løker som da blomstrer likt eller ulikt. Husk også på at planting dypere enn anbefalingen gir litt seinere blomstring. Planter du i solvegg eller krukke, gir det tidligere blomstring!

 

 

Steg for steg:

  1. Finn fram løkene du skal plante og sjekk plantedybde og planteavstand.
  2. legg løkene utover der du vil plante de – da er det lett å beregne og justere avstand.
  3. Bruk en plantespade, lag et hull og slipp løken oppi. La løkene peke oppover med spiren /ned med rota.
  4. Dekk / grav over jord og trykk jorden lett rundt løken – ikke bruk særlig med krefter her, løken liker at jorda er porøs.
  5. Hvis du skal plante i krukker og særlig hvis du skal plante flere lag, kan det være en fordel å ta ut jord for så å bare plassere løkene utover og så drysse på jord før neste lag.